Beretning for året 2020:

Bestyrelsens beretning Birkerød Kunstforening året 2020

Nils Bjervig, formand

2020 begyndte godt med et stort program foran os.

Der lå 9 (ni) udstillinger og ventede.

Men så kom den 11. marts og COVID-19.

Det betød en radikal ændring for alle – også for Birkerød Kunstforening.

Arrangementer måtte aflyses, udstillinger kunne ikke gennemføres.

Af forårets fire udstillinger kunne kun to gennemføres:

Forundring og genkendelighed med flotte krukker af Lene Stevns Jensen og malerier af Bente Lyhne.

Foto og papir i flere lag med fotograf Josephine Ernst og grafiker og papirkunstner Gitte Harslev. Den åbnede den 15. februar og skulle have varet til den 22. marts, men blev selvfølgelig lukket ned den 12. marts.

Flere af de planlagte arrangementer kunne gennemføres:

Maskeværksted

2 x Tusmørkelitteratur med Lilian Kornerup og Inge Vinten (om Julian Barnes: ”Når noget slutter” og Audur Ava Olafsdottir: ”AR”)

Musik- og digterdag med duoen Tvelys og forfatteren Lotte Kirkeby.

Men resten af foråret kunne ikke gennemføres, men blev flyttet: Udstillingerne Par-Parallel med Hanne Sie og Joseph Salamon; Glas og grafik med glaskunstneren og grafikeren Annelien Schjødt Pedersen; Nordsjællandske Keramikere.

De bliver gennemført i sæsonen 2021-22 med undtagelse af de Nordsjællandske Keramikere.

Generalforsamlingen blev udskudt første gang fra den 23. april til den 17. september. Den blev også aflyst som fysisk arrangement, men den blev alligevel gennemført –  på en helt ny måde: via mail til alle medlemmer. Det var den første ’virtuelle’. Og nu har vi den første ansigt-til-ansigt-generalforsamling siden april 2019.

Efteråret 2020

Her kunne vi gennemføre fire udstillinger.

Først viste Guðrið Poulsen (Færøerne) og Buller Hermansen (Kongeriget Danmark) deres unikke keramiske værker i udstillingen Transatlantisk keramik. Derefter den udsatte udstilling Par – Parallel med billedkunstneren Hanne Sie og skulptøren Joseph Salamon, og derefter viste Årets Kunstner i Rudersdal, fotografen Peter Kühn-Nielsen, sine fotografiske værker. Særudstillingen Fremtidens Kunstnere II med værker fra de studerende i Visual Arts på BG i december kunne heldigvis gennemføres.

På grund af Corona-restriktioner måtte vi flytte ferniseringen på disse udstillinger udenfor – med udsigt til parken og kirken. Vi var heldige med vejret – også sidst i oktober ved Årets Kunstner.

Den løsning vil vi prøve at gentage, når det er muligt – og hvis det bliver nødvendigt!

Aflyst blev derimod Joseph Salamons foredrag om Mindesmærker og Monumenter og Birkerød Kunstmarked – og Tusmørkelitteraturen om Herman Bangs ”Ludvigsbakke” – men hele serien med ”Kvindeliv/kvindeskæbner” med Lilian Kornerup og Inge Vinten vil blive gennemført i denne sæson (2021-22). Også Madpakketuren i maj blev aflyst.

Renoveringen af Præstegården blev sat i gang i december 2020. og den er stadig i gang, men kun udvendigt. Der skal sættes nye skotrender op – de gamle bjælker var pilrådne. Men de øvrige – store – sætningsskader blev færdiggjort, der blev mørtlet og pudset og malet. I juni maj kunne vi endelig rydde op og gøre klar til forårets første – og sæsonens sidste – udstilling.

Så nedlukningen pga. corona var så at sige held i uheld.

Aflyst blev desværre også Årets rejse til Færøerne med Tage Iversen og co. Det skulle have været afslutningen af den imponerende serie af kulturrejser, som Tage har stået for siden den første i 2005 til – Færøerne. Igen: En stor tak til Tage Iversen.

KUSTODER OG BREVDUER

Vores trofaste korps af kustoder og brevduer, ja det er en kliche – men uden dem kunne vi ikke eksistere på den måde og på det niveau, vi har. Kustoderne er ledet af Eva Dybkjær og Frida Jensen. Brevduerne bliver kyndigt holdt på vingerne af Susanne Stampe. Og det gør de alle godt. Tak. Vores årlige middag for dem alle håber vi kan afholdes her i efteråret.

ALT I ALT

Det har været et udfordrende år – vi håber ikke, at det kommer igen med samme slags udfordringer.

Tak til alle jer medlemmer, der gør det hele muligt.

Også en tak til Mediehuset for et godt samarbejde – og det samme siger vi til Frederiksborg Amtsavis og Rudersdal Avis, som hjælper os til at komme ud til mange flere mennesker.